Nieuwjaarskaarten Jaar van het Houten Paard 2014

Nieuwjaarskaarten Jaar van het Houten Paard 2014

korte basiscursus Japanse houtsnede in een weekend

kennismakingscursus in 1 weekend: zaterdag-zondag 10.00-17.00 u.

zaterdag 29 – zondag 30 november 2014

De Japanse houtsnede is in het Westen het meest bekend door de Ukiyo e prenten (Ukiyo e = ‘beelden van het vluchtige leven’, waarmee met name het uitgaansleven bedoeld wordt) van kunstenaars als Harunobu en Utamaro, de acteursportretten van Sharaku, en de landschapsprenten van Hiroshige en Hokusai (de Golf!). Maar ook voor de hedendaagse kunstenaar en grafiekmaker is de techniek van de Japanse houtsnede aantrekkelijk, juist door zijn eenvoudige middelen. Er wordt gewerkt met waterverdunbare verven en inkten en je hebt er geen drukpers voor nodig.  Het oppervlak van een kleine eettafel is al voldoende als werkvlak voor het drukken van een prent. Gedrukt wordt met de zg. baren, een platrond wrijfinstrument met handvat van ca. 10 cm doorsnede: dit is in feite de pers.

In deze korte cursus maak je kennis met de basistechniek van snijden en drukken van een Japanse houtsnede en leer je  de messen, gutsen en beitels kennen, en de baren om je houtsnede af te drukken. We werken op een klein formaat berken- of populierenmultiplex. Aan het eind van het weekend neem je in ieder geval een afdruk mee van je eigen snijwerk.

Waar: in het atelier van Nel Pak, Alkhof 57 c (Geerteschool), 3582 AX  Utrecht

Voor wie: de cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden in grafiek, zowel voor amateurs als professionele kunstenaars.

Informatie & aanmelden: graag een mail sturen aan nelpak@planet.nl, dan mail ik een opgaveformulier terug. Of bel/sms: 0633767394

Kosten: € 180 inclusief 21 % BTW inclusief papier en 1 plaat multiplex (berken- of populier-) en gebruik Japanse materialen en gereedschappen. Het betreffende bedrag voor aanvang van de cursus overmaken op bankrekening NL10INGB0003454786 t.n.v. N. Pak te Utrecht.

De kleine lettertjes: maximum aantal deelnemers: 4. De cursus gaat door bij minimaal 3 deelnemers. Restitutie van het cursusgeld of een deel daarvan na aanvang van de cursus is alleen mogelijk bij ziekenhuisopname of andere overmachtsituaties.

NB de eerstvolgende meer uitgebreide cursus wordt aangeboden vanaf 1 april 2015, zie onder Cursusdata.
Ook geef ik een cursus in twee weekends, in januari 2015.