Hier wat indrukken van ‘een middag tekenen met inkt’. Sinds november 2010 organiseer ik tekenmiddagen in mijn atelier en elders. Daarbij gaat het om de ervaring van tekenen met inkt volgens technieken die in Japan, Korea en China beoefend worden. Je tekent met een zacht puntig penseel en inkt op papier dat veel minder lijm bevat dan westers papier: dat betekent dat de lijnen en stippen dikker uitvloeien dan je gewend bent. Als je het penseel langer stil laat staan wordt een stip van speldenknopformaat al gauw een stip ter grootte van een dubbeltje. Door prettig en met aandacht vaart te maken creëer je een mooie lijntekening.  We maken met het penseel grashalmen, bamboe en cirkels om in een cadans te komen; daarna is er ruimte voor eigen ingevingen. De inkt maken we door een inktstaafje met toevoeging van water te wrijven op een inktsteen. Ook leer je om verschillende gradaties van diep zwart naar lichtgrijs te maken.

Een andere weg is om te tekenen op krantenvellen. Je hebt nooit last van een wit vel papier dat je aangaapt. Met inkt kun je aanstrepen, versieren, omlijnen en aanstippen, snorren en baarden tekenen, mensen en dieren tekenen als gezelschap voor de mensen die in de krant staan etcetera etcetera: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook heel leuk om samen met je kinderen te doen. Als aanvulling op inktzwart staan er voor deze gelegenheid ook schaaltjes met kleur.

Je hoeft geen tekenervaring te hebben om deel te nemen. Voor ervaren tekenaars en beeldend kunstenaars biedt deze tekenmiddag een andere blik op werken met inkt.

Naast de geplande data kun je deze tekenmiddagen bestellen voor een groep in mijn atelier of op een andere locatie. Voor informatie en prijsopgave: stuur een mail of bel!

korte workshop inkttekenen tijdens Chinees Nieuwjaarsfeest in Zeist van Vol-ledig, 21 februari 2015

korte workshop inkttekenen tijdens Chinees Nieuwjaarsfeest in Zeist van Vol-ledig, 21 februari 2015

2013inktopkrant1

Tekenen met inkt en verf op kranten tijdens Backlog 2013 in Rotterdam, 15 april 2013

2013inktopkrant3

Tekenen op kranten tijdens Backlog 2013, 15 april 2013

2013inktopkrant

Een viertal tekenaars in Backlog 2013, Rotterdam, Wallgallery, 15 april 2013

Tekenmiddag inkt 29 januari 2011

tekenmiddag inkt in het atelier 181210

Tekenmiddag inkt in het atelier 18 december 2010

atelier klaar voor cursus tekenen met inkt

atelier gereed voor tekenmiddag

Inkttekenmiddag Hoorn, Boterhal, 6 november 2010